Regler och information
Bostadsrätt – Som innehavare av en bostadsrätt är du medlem i en förening, som har till uppgift att upplåta bostäder till sina medlemmar på obegränsad tid. Du äger inte din bostad; föreningen äger hela fastigheten, och du har rätt att fritt disponera din bostad och att göra vissa mindre förändringar i lägenheten. Föreningen stadgar reglerar detta.
Föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma hålls årligen. Då väljs styrelse, revisor och valberedning.
Månadsavgift
I månadsavgiften ingår bl a vatten, värme, tvättstuga, kabel-TV, sophämtning m m
Hemförsäkring
Vid hemförsäkringsärende kontakta i första hand ditt eget försäkringsbolag. Det är viktigt att hemförsäkringen innefattar tillägget för bostadsrätt. Vid tveksamheter kontakta styrelsen för klargörande av försäkringsärenden.
Föreningen på webben
Föreningens webbplats har adressen: www.brfsebohus.se För åtkomst av viss information måste du vara inloggad. För användarnamn och lösenord kontakta webbansvarig, på webmaster@brfsebohus.se
Vi kan dessutom logga in som föreningen på Bostadsrätternas webbplats www.bostadsratterna,se där du kan hitta information om att bo i bostadsrätt. Uppgifter för medlemsinloggning är desamma som för vår egen webbplats.
Bygga om
Du kan göra mindre förändringar t ex tapetsera, måla väggar och tak, byta golv, sätta upp persienner, byta köksinredning
För väsentliga förändringar krävs enligt Stadgarna och Bostadsrättslagen styrelsens tillstånd. Som väsentlig förändring räknas alltid förändring som kräver bygglov eller bygganmälan, t ex ändring i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för bl a avlopp, värme eller vatten. Ansökan till styrelsen skall vara skriftlig och lämnas i god tid före igångsättande.
Avseende installation av diskmaskin bör läckageskydd i form av plastunderlägg monteras för undvikande av dolda läckage och skador på stomdelar.
Brandvarnare och brandsläckare
Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt har delats ut till varje lägenhet. Dessa tillhör föreningen. Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att brandvarnare sätts upp, Brandsläckaren skall förvaras lättåtkomligt. Funktionen bör också kontrolleras en till två gånger per år. Detta är mycket viktigt då vi bor i trähus och en brand kan få katastrofala följder.
El
Vid ombyggnad måste el-arbeten utföras av behörig elektriker. Kom ihåg att kontakta styrelsen först. Lägenhetsinnehavaren upphandlar själv sin el-leverantör.
År 1999 byttes alla elektriska ledningar i väggarna. För dig som har ojordade kontakter i vissa rum är det viktigt att absolut inte blanda jordade och ojordade uttag i samma rum eller koppla jord och icke jord ihop. Rekommenderas att skaffa en jordfelsbrytare – ett säkerhetsskydd.
Ventilation
Rekommendationer från Torpa Ventilation gällande ventilationen.
Plan 1:
Badrumsfläkt monteras i bad. Fläkt bör gå kontinuerligt.
Överluft mellan badrum och hall bör finnas. (överluftsventil i dörr eller en springa i ovan-eller nedankant dörr)
Frånluftsventiler i sovrum sätts igen.
Bottenplan:
Fönsterventiler bör kompletteras i altandörr.
Källarplan:
Badrumsfläkt monteras i förråd/tvätt/wc m.m. Fläkt bör gå kontinuerligt.
Överluft mellan tvätt m.m. och hall bör finnas. (överluftsventil i dörr eller en springa i ovan-eller nedankant dörr)
Uteluftsventil i rum mot baksida rensas/öppnas.
Övrigt:
Samtliga uteluftsventiler bör vara öppna.
Vid användande av spisfläkt bör fönster eller altandörr öppnas för att förhindra s.k. bakdrag från badrum och öppen spis.
Samma sak gäller vid eldning i öppen spis, speciellt vid uppstart av elden.
Värme och radiatorer
Ny fjärrvärmeanläggning installerades 2011. Innertemperaturen är satt till 21 grader. Inga åtgärder får utföras i värmesystemet utan styrelsens godkännande.
Installation av kassett i öppna spisarna
Tillvägagångssättet är följande (enligt Jönköpings kommun):
Anmäl först till Brf Sebohus styrelse att installation av kassett i öppen spis avses göras. Därefter:
- Provtryckning av skorsten – kontakta Skorstensfejarmästaren
- Anmälan till Stadsbyggnadskontoret inkl ritningar och typ av eldstad och rökkanal
- Skriva avtal om brandskyddskontroll med kommunen
Kopior av samtliga godkända handlingar skall lämnas till Styrelsen för Brf Sebohus nr 1. Lägenhetsinnehavaren är själv ansvarig för att lagar och regler (t ex Boverkets byggregler) följs vid installation och eldning. Handlingar förvaras i Medlemspärmen och vid försäljning skall den nye innehavaren ta över ansvaret.
Lägenhetsinnehavaren står för alla kostnader och avgifter.
Alla lägenheter har utrustats med brandsläckare, brandfilt och brandvarnare. Det är viktigt att lägenhetsinnehavaren kontrollera dessa enheter regelbundet och att de är lätt tillgängliga om något händer. Brandvarnare bör finnas på varje våningsplan.
Elda på rätt sätt – utdrag från Brandskyddsföreningen
När du eldar med ved finns det många saker att tänka på. Veden måste vara torr och kapad i lagom stora bitar. Både eldstad och rökkanaler måste vara anpassade för vedeldning. Följ våra goda råd så minskar risken för sotbrand.
- Använd torr ved i lämplig storlek. Elda högst 2-3 kg ved i timmen eller enligt instruktionsboken.
- Rätt mängd förbränningsluft gör att elden brinner med klara och livliga lågor. Pyrelda inte.
- Kontrollera röken. Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
- Kontrollera rökgastemperaturen, max 350°C.
- Lägg sot och aska i en plåthink med lock placerad på brandsäkert underlag
Tänk på att grannar/närboende kan få obehag med röklukt i sina lägenheter och rök från skorstenen.
Vår utemiljö
Du har tillsammans med de andra medlemmarna ett kollektivt ansvar för föreningens fastighet, att den vidmakthålls, samt att det är städat och trivsamt.
Den gemensamma miljön är mycket viktig för trivseln. Det är därför viktigt att vi hjälps åt att hålla rent, t o m att plocka upp efter andra, som inte har samma ambition. Meddela gärna via felanmälan om nedskräpning så att den åtgärdas.
Uteplatser /altaner etc
All förändring av altaner, uteplatser, uterum etc skall anmälas till styrelsen som efter styrelsemöte kan godkänna.
Redskapsförråd
Nyckel till redskapsförrådet finns i tvättstugan. Nyckeln skall alltid hängas tillbaka. Föreningen tillhandahåller inte längre några redskap. Det finns dock skottkärra m m.
Städdag
På vårkanten samlar föreningen alla medlemmarna för städning, krattning och skötsel av våra gemensamma ytor. Detta är ett bra tillfälle och bekanta sig med nya och gamla grannar.
Gräsklippning
Gräsklippning är utlagd på entreprenad vad gäller de allmänna gräsmattorna. Däremot behöver vi ibland hjälpas åt med trimning av kanter etc.
Snöröjning
Snöröjning är utlagd på entreprenör som kör föreningens snöslunga men först när det har snöat ca 10 cm. Entreprenören skottar trottoaren, park platserna och utanför garagen. Vid behov får alla hjälpas åt att hålla trottoarer m m rena. Grus finns i låda utanför tvättstugan och vid sopstatioenen utanför 8A.
Länk till sida om sopsortering
Länk till sida om garage och parkeringsplatser
Länk till sida om tvättstugan
Mer information om vad som gäller vid ombyggnad och renovering kan läsas på denna sida på borattkoparskolan.se och särskilt punkten 38. Hur mycket får man bygga om i en bostadsrätt?